Willem Koot

Ik ben gefascineerd door beeldhouwen in steen.

Expressie was aanvankelijk puur abstract maar steeds meer krijgen de beelden herkenbare vormen van mensen, dieren, natuurfragmenten. Ik maak vooral autonoom werk, soms een kleine opdracht.

Mijn inspiraties komen van o.a: de krachten van de seizoenen, de herfst in het bijzonder. En de aarzelende, moeizame tocht naar verbinding tussen man en vrouw. Ook spirituele activiteiten zoals dankrituelen, strijdritueel en bruutheid. Wat ik daaraan zelf beleef of aanvoel, dat komt in mijn werk.

Creëren is voor mij: een of twee subtiele vormen zien en die dan eerst in klei maken. In de slaap vorm ik verder, daarna werk ik het overdag uit.

Hoogwaardig marmer in verschillende kleuren, onyx of zwart-groene diabaas bewerk ik veelal handmatig en ook machinaal. Dat zijn prachtige harde stenen die niet altijd doen wat ik wil en dat is goed.

Ik hecht belang aan maandelijks supervisie van een meesterbeeldhouwer in Twente, soms elders. Gesprekken met telkens andere beeldende vakgenoten zijn mij lief.

Geleidelijk aan zal een galerie of beurs nodig zijn, misschien samen met kunstschilders. Ik vind de blijdschap van geraakte kijkers en kopers onmisbaar.