Ro-Nalt Schrauwen

De Collagist

De meeste collages ontstaan spontaan uit de chaos van afbeeldingen op mijn werktafel. Daarbij laat ik me leiden door de vloeiende lijnen die samenkomen in de verschillende afbeeldingen en zo een relatie met elkaar aangaan.

Het bijzondere van collages vind ik de mogelijkheid om verschillende afbeeldingen om te zetten tot een nieuwe werkelijkheid. Het vervreemdende karakter van de collage wringt en dwingt mensen om aandachtig naar de collages te kijken om de essentie er uit te halen.

De Beeldhouwer

Mijn sculpturen zijn voornamelijk figuratief waarbij de welvingen en plooien van het menselijk lichaam uitgangspunt zijn. Ook hier speelt de vloeiende lijn, de overgang van het ene lichaamsdeel in de andere een rol.
Sinds 2020 werk ik in hout dat uit het Stadsbos van Tilburg komt. Doordat bomen reeds menselijke vormen bevatten zie ik het als een uitdaging om deze verder te duiden en bloot te leggen. Het is een wisselwerking tussen dat wat gegeven wordt en dat wat wordt bedacht.

De Ruimtelijke Collagist

Mijn 3D collages geven mij de mogelijkheid de collagist en de beeldhouwer samen te voegen. De gelaagdheid van analoge collages van papier en transparanten geeft een nieuwe dimensie aan het beeldhouwerschap.
In mijn 3D collages behandel ik voornamelijk religieuze themata die een vorm van hypocrisie of moralisme bevatten. Misschien niet in de theologische betekenis, maar zeker wel in de theopraxis.