Tekst: Saskia Lensink
Sabrina Vermeulen kennen wij als fotograaf, maar haar creatieve talenten reiken verder dan alleen beeld. Naast haar werk als kinderfysiotherapeut en fotograaf schrijft ze al jarenlang korte verhalen en gedichten. Binnenkort wil ze een bijzondere cassette op A5-formaat uitbrengen, met daarin twee boeken: één met 52 korte verhalen en één met een verzameling gedichten en analoog gemaakte zwart-witfoto’s. Dit unieke project wordt gefinancierd via crowdfunding op Voor de Kunst: https://www.voordekunst.nl/projecten/18189-verhalen-gedichten-fotografie-1. In dit interview vertelt Sabrina over haar inspiratie, het proces en haar motivatie. Lees verder en – nog beter – steun haar project!
Ik ken jou als fotograaf, maar nu verras je mij met je talent voor verhalen en poëzie. Hoe is dat ontstaan?
Over een periode van zo’n vijftien jaar heb ik korte verhalen geschreven. Deze verhalen zijn gebaseerd op waargebeurde voorvallen die mij doen verbazen. Het zijn voorvallen waarvan ik denk: “Oh, nou, dat is wonderlijk!” Toen ik mij verwonderde over iets, maakte ik daar een notitie van in mijn telefoon om daar later een verhaal van te schrijven. Soms zijn de verhalen luchtig en humoristisch, andere keren hebben ze een meer reflectieve toon. Ze gaan over alledaagse situaties die herkenbaar zijn voor velen. De gedichten daarentegen zijn gevoelige observaties van het leven die mij raken, en waarvan ik denk dat het ons allemaal op een bepaalde manier raakt. De gedichten zijn met name ontstaan toen ik zeven jaar geleden ontslag nam van mijn beide banen. Ik had een lange tijd gestudeerd en mijn agenda stond vol met afspraken voor anderen, ik vond het allemaal erg leuk, maar het werd mij bijna te veel. Ik besloot ontslag te nemen en op reis te gaan. Om meer ruimte te geven aan mijzelf en misschien ook om beter te voelen welke richting ik op wilde. Tijdens het reizen, in die verstilling, zijn de meeste gedichten ontstaan. Eigenlijk als een soort observatie van de natuur en het leven.
Hoe ben je op het idee gekomen om jouw verhalen en gedichten in een boek te publiceren?
Misschien begon het allemaal toen iemand twee jaar geleden tijdens Zandvoort Art mijn expositie bezocht en vroeg: En waar is jouw boek?! Die vraag prikkelde mij enorm, want eigenlijk had ik al vijf jaar een verhalenbundel op de plank liggen. Dat maakte dat ik begon na te denken, waarom heb ik dat boek nog steeds niet uitgebracht? De afgelopen jaren heb ik regelmatig een aantal van deze korte verhalen op Facebook geplaatst, daar kreeg ik altijd enorm veel leuke reacties op. Andere hebben mij dus eigenlijk aangespoord om de verhalen te bundelen en uit te gaan brengen. En nu, eindelijk, na 5 jaar heb ik de stap genomen om een Voor de Kunst actie te starten.
Mijn doel is om een boek te maken dat de veelzijdigheid van het leven weerspiegelt—soms luchtig en herkenbaar, soms introspectief en poëtisch. Ik zie het project als meer dan alleen een boek, het wordt een manier om mijn creativiteit als schrijver en fotograaf samen te brengen in één krachtig geheel.
Hoe zien de boeken eruit?
Hoewel de boeken er nog niet zijn, heb ik wel al een hele sterke visie over de vormgeving. Dat is ook de reden waarom ik ervoor kies om niet met een uitgever te werken. Ik wil graag de regie houden over het volledige creatieve proces. Niet alleen de vormgeving, zoals het formaat van het boek, of de opmaak van de bladzijden vind ik belangrijk. Maar ook de papierkeuze omdat de combinatie van papier, beeld en tekst elkaar enorm kunnen versterken. Omdat ik niet met een uitgever werk, betekent het dat ik alle productiekosten zelf draag, maar het geeft me wel de vrijheid om dit werk precies zo te maken zoals ik het voor me zie— persoonlijk, authentiek en met oog voor detail.
Ik ben momenteel bezig met een dummy-boek waarin ik experimenteer met verschillende papiersoorten en lay-outs. Dit proces vind ik inspirerend, omdat de keuze van het papier en de opmaak invloed hebben op hoe de beelden en teksten worden ervaren. Uiteindelijk laat ik de vormgeving checken door een externe partij om zo tot een krachtig en kwalitatief mooi eindproduct te komen.
Je benoemd dat papierkeuze ook een belangrijke rol speelt in de vormgeving van je boek, kan je daar iets meer over vertellen?
Haha, ik noem mijzelf ook wel “papier gekkie”. Ik vind het heerlijk om met papier bezig te zijn en te onderzoeken welk papier het beeld nog meer kan versterken. In een boek is de papierkeuze nog belangrijker omdat een glad papier bijvoorbeeld een andere ervaring geeft, zowel visueel als gevoelsmatig, dan bijvoorbeeld een ruw soort papier. Ook de dikte van het papier kan een rol spelen in de beleving van een boek. Toen ik een paar jaar geleden aan de Fotoacademie studeerde, heb ik voor een project een boek gemaakt. Het ging over een vrouw die haar droom om verpleegkundige te worden moest loslaten. Dit gevoel heb ik toen versterkt door te spelen met de dikte van het papier; zoals de droom steeds meer vervaagde werd het papier ook steeds dunner. Dat vind ik ontzettend leuk om te doen. Maar wat de ene keer werkt, hoeft niet per se te werken. Voor dit boek ga ik per pagina bekijken en onderzoeken welk papier het beste werkt. Zo ben ik nu aan het experimenteren met voor een pagina een “overlay” te maken, een foto gedrukt op melkachtig papier dat valt over de tekst. Het kan zomaar zo zijn dat ik in de gedichtenbundel ga werken met tien verschillende papiersoorten.
Hoe loopt de crowdfunding?
Ik ben ontzettend blij met alle donaties tot nu toe en natuurlijk de prachtige bijdrage van het Cultuurfonds, wat mij enorm veel vertrouwen geeft in dit project. Op dit moment zit ik op 50% van het streefbedrag—een hele mooie mijlpaal! Maar ik heb nog een aardige weg te gaan om de 100% te halen. Met jullie steun kan ik dit unieke boek echt realiseren. Dus als je nog niet hebt bijgedragen, is dit hét moment om onderdeel te worden van dit bijzondere project!
Hoe kun je helpen dit project te realiseren?
Voor de Kunst is een platform dat creatieve makers ondersteunt. Op mijn actiepagina is live te volgen op welk bedrag de teller nu staat. Aan de zijkant van de pagina staan allerlei tegenprestaties vermeld die men kan kiezen om mij te helpen dit boek te laten realiseren. Het tofste vind ik natuurlijk als men vooraf het boek bestelt. Dat kan voor €65, waarmee je niet alleen een uniek kunstwerk ontvangt, maar ook bijdraagt aan de realisatie ervan. Maar elke bijdrage, groot of klein, helpt mij om dit bijzondere project te realiseren en daar ben ik enorm dankbaar voor. Daarom krijgt iedereen die doneert van mij een uitnodiging voor de boeklancering, die gepland staat in oktober 2025.
Wanneer loopt de crowdfunding?
De crowdfunding is gestart op 1 februari 2025 en loopt tot en met 21 maart 2025.
Steun dit project via: https://www.voordekunst.nl/projecten/18189-verhalen-gedichten-fotografie-1.